design of new practice for armour vets, MAUCHLINE

THE BRIEF

THE SOLUTION

Armour Veterinary Centre awarded us the contract to design a new practice on a disused Public House site adjacent to their existing surgery.   As their business is growing fast, they asked that we designed a practical layout diverse enough to allow the business to comfortably grow into the future.

Lying within a prominent corner of the conservation area of the historical town of Mauchline it was vital that great care was taken to create a scheme which would be sympathetic to the surrounding environment.

The plans were designed in such a fashion that a functional workflow could be achieved in a busy surgery environment and build value into the efficiency of the business itself by providing coherent spaces that complimented their adjacent surroundings.

It was important to us to strike a balance between a contemporary extension to the rear of the building, to reflect the client’s young and vibrant values, and a conservative elevation treatment being adopted to the High Street elevation which was sympathetic to the conservation area surroundings. The two elements were tied together with the use of traditional materials and a further ‘nod to the past’ was created by the introduction of details such as external timber shutters and lean-to out buildings.